Търговската война между САЩ и Китай не бива да оказва

...
 Търговската война между САЩ и Китай не бива да оказва
Коментари Харесай

Енергийната индустрия също се притеснява от ескалиращия търговски конфликт

 Търговската война сред Съединени американски щати и Китай не трябва да оказва въздействие върху природния газ и петрола, предизвестяват представители на огромни енергийни компании.
„ Едно от нещата, които могат да навредят на промишлеността за полутечен природен газ в Съединени американски щати са митата, които Китай може да наложи като отговор на американските митнически данъци “, счита основният изпълнителен шеф на най-големия експортьор на втечен газ в света Qatar Petroleum Саад Шерида ал Кааби, представен от CNBC.

Ал Кааби предизвестява, че петролният и газовият бранш би трябвало да останат отвън обсега на комерсиалната война. 

„ Мисля, че този проблем би трябвало деликатно да се прегледа “, добави той.

Тези мнения идват, откакто американският президент  Доналд Тръмп разгласи, че ще наложи 10-процентни мита върху вноса на китайски артикули  за 200 милиарда $, които ще се покачат до 25% до началото на идната година.Тръмп заплаши, че в случай че Китай реши да наложи реципрочни ограничения, Съединени американски щати ще отвърнат с нови мита върху лист от артикули за 267 милиарда $, което би обхванало целия китайски импорт в страната.

Китай към този момент уточни, че американският полутечен газ може да се окаже предмет на налагане на 25-процентни мита.

Ако тези ограничения станат действителност ще окажат негативно въздействие върху газовата промишленост в Съединени американски щати.

Китай е вторият по величина вносител на американски газ в глобален мащаб, като през 2017 година близо 15% от общия експорт на американски полутечен природен газ е ориентиран към азиатската страна.

Износът на полутечен природен газ има голямо икономическо и енергийно значение за Съединени американски щати, изключително в устрема им да се трансфорат в преобладаващ експортьор на сила.

Международната организация по енергетика (МАЕ) съобщи в годишния си отчет за природния газ за 2018 година, че световният експорт на полутечен газ ще се усили с 30% до 2023 година като се чака Съединени американски щати да се трансфорат във втория по величина снабдител на втечнено гориво в света.

Ал Кааби призна, че въпреки митата върху американския полутечен газ за Китай да имат шанса да подтикват продажбите на неговата компания, ограниченията биха оказали негативно влияние върху световната промишленост.

„ Тези мита могат да оказват помощ на Катар да бъде по-конкурентоспособен в съпоставяне със Съединени американски щати, в случай че приказваме за полутечен природен газ, само че поглеждайки в дълготраен проект, мисля, че е добре за пазара тези мита да не засягат петрола и природния газ. Все отново силата е от съществена нужда за цялото човечество “, добави Ал-Кааби.
По публикацията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР